Mladí Slováci zdolali Švajčiarov a postúpili do štvrťfinále

01.01.2012 Celý región

CALGARY 1. januára (WEBNOVINY) - Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov postúpila do štvrťfinále majstrovstiev sveta juniorov v Calgary a Edmontone.

V silvestrovskom stretnutí si poradila s výberom Švajčiarska 6:4, čo jej v tabuľke A-skupiny zaručilo tretiu - poslednú postupovú - priečku.

Pod tento významný úspech sa spomedzi zverencov Ernesta Borkoša v sobotu najviac podpísali mladíci z prvého útoku Matúš Chovan (3+0) a Tomáš Jurčo (0+4). Mladí Slováci zaostávali v dôležitom súboji za súperom 0:2, 1:3 aj 2:4, avšak v rozpätí 46. - 50. minúty strelili štyri góly a rozhodli o svojom víťazstve.

Výsledok - MS hráčov do 20 rokov v hokeji - A-skupina:
Slovensko - Švajčiarsko 6:4 (1:2, 1:1, 4:1)
Góly: 9. Matúš Chovan (Jurčo), 33. Matúš Chovan, 46. Matoušek (M. Hinďoš, Bene), 47. Marinčin (M. Daňo, Jurčo), 49. Matúš Chovan (Jurčo, R. Mráz), 50. Gernát (Jurčo, M. Tvrdoň) - 7. Vermin (T. Richard, Bertschy), 8. Andrighetto (Bertaggia), 29. Vermin (Richard), 41. T. Richard
Vylúčení: 10:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Sterns (USA), Zalaski (Kan.) - Gebauer (ČR), Sormunen (Fín.), 13 029 divákov. Strely na bránku 31:28.

Zostavy:
Slovensko: Šimboch - Marinčin, Gernát, A. Jánošík, Čerešňák, Trška, Čajkovský, Bezuška, Kurali - R. Mráz, Jurčo, Matúš Chovan - Toman, M. Tvrdoň, Bubela - M. Hinďoš, Bene, Matoušek - Dolník, Ďaloga, M. Daňo
Švajčiarsko: Meili - Marti, Trutmann, Vermeille, D. Sutter, Hachler, Kukan, Baltisberger - Martschini, Hofmann, Walser - Bertaggia, Haas, Andrighetto - Amstutz, Schneuwly, Simion - Vermin, Bertschy, T. Richard

I. tretina

Oba tímy začali opatrne, bojovalo sa o stredné pásmo. Častejšie mali puk na svojich hokejkách Švajčiari. Všetko podstatné v prvej tretine sa udialo v rozpätí 131 sekúnd medzi 7. a 9. minútou. Najskôr brankár Juraj Šimboch neudržal strelu Tennera Richardsa a voľný Joël Vermin doklepol puk do siete.

O 67 s neskôr našiel Alessio Bertaggio bekhendovou prihrávkou spoza bránky voľného Svena Andrighetta a ten druhýkrát prekonal Šimbocha.

Slováci na chvíľu zostali zaskočení, ale veľmi rýchlo zodvihli hlavy. Po chybe švajčiarskej defenzívy a prihrávke Jurča o 64 sekúnd neskôr začal svoje veľké silvestrovské predstavenie Matúš Chovan - 1:2.

Na hre bolo vidieť dôležitosť súboja, nervozita panovala na oboch stranách. Do konca prvej tretiny sa skóre už nemenilo.

II. tretina

V prvej polovici druhej časti brankári Šimboch a Lukas Meili niekoľkokrát podržali svoje tímy.

Švajčiari v 28. min po fauloch Beneho a Dolníka dostali možnosť dlhej presilovky o dvoch hráčov, z kolotoča pred slovenskou bránkou napokon po necelej minúte vyťažili gól.

Vermin, v doterajšom priebehu najlepší hráč tímu helvétskeho kríža na turnaji, napriahol spoza modrej a puk prešiel voľným priestorom až do bránky - 1:3.

Švajčiarska defenzíva sa po góle upokojila a začala robiť chyby. V 33. min našiel Jurčo pred bránkou voľného Chovana, ktorý pridal druhý zásah a znížil. V závere druhej tretiny mohol vyrovnať Tvrdoň, ale trafil len gólmana súpera.


III. tretina

V úvode tretej časti hry sa zdalo, že trend z prvých dvoch tretín bude pokračovať aj naďalej. Švajčiari opäť získali dvojgólový náskok, keď vyrazenú Bertschyho strelu dopravil do siete Tanner Richard. Slovenská ofenzíva však začala pracovať na plné obrátky, hráči sa s nepriaznivým skóre nechceli zmieriť.

V 46. min opäť znížili na rozdiel jedného gólu, keď Beneho strelu neudržal Meili a Tomáš Matoušek poslal puk bekhendom do bránky.

V tej chvíli sa všetko zmenilo, švajčiarska defenzíva sa rozsypala a Slováci predviedli veľký obrat. Už o 51 s vyrovnal Martin Marinčin, ktorý puk nahadzoval na bránku a ten skončil až za prekvapeným Meilim.

O ďalšie dve minúty už tím Ernesta Bokroša viedol, keď znova Chovan bekhendovou dorážkou Jurčovej strely skompletizoval svoj hetrik. Švajčiarsky tréner Manuele Celio sa ešte pokúsil niečo urobiť, do bránky poslal Tima Wolfa, ale toho v čase 49:43 min prekonal po Jurčovej akcii v presilovke Martin Gernát.

Tentoraz sa Slováci ujali dvojgólového vedenia, ktoré si už udržali. Na výsledku 6:4 už nič nezmenila ani dlhá záverečná power-play Švajčiarov spojená s presilovkou.

Reakcie:
Ernest Bokroš (tréner SR): "Víťazstvo je pre našu malú krajinu veľkým úspechom. Teraz sme postúpili do ďalšieho kola a každý ďalší úspech bude pre nás bonusom."

Matúš Chovan (útočník SR, autor hetriku): "Z tejto výhry sa veľmi tešíme. Je to skvelý spôsob zakončenia starého roka a vstupu do nového. Dal som síce tri góly, ale to nie je podstatné. Oveľa dôležitejšie je, že budeme hrať vo štvrťfinále, čím sme splnili cieľ."

Tanner Richard (útočník Švajčiarska): "Absolútne neviem, čo sa v tretej tretine stalo. Zápas sme mali pod kontrolou, ale zrazu sme prestali hrať. Na to sa nedá nájsť žiadne vysvetlenie. Je to pre nás ťažké, lebo sme prehrali."

Tabuľka:
1. Rusko 3 3 0 0 0 20:1 9
2. Švédsko 3 2 1 0 0 22:8 8
3. Slovensko 4 2 0 0 2 11:17 6
4. Švajčiarsko 4 1 0 1 2 12:16 4
5. Lotyšsko 4 0 0 0 4 8:31 0

.

.
Slovenská "17" skončila tretia

Hokejová reprezentácia Slovenska do 17 rokov obsadila na World Sport School Challenge v kanadskom Calgary konečné 3. miesto. V súboji o bronz zdolali zverenci Miroslava Miklošoviča tím strednej školy Edge School for Athletes 5:2.

Dvoma gólmi a asistenciou sa v zápase prezentoval Patrik Koyš. Zámorský tím Edge School mal v prvej tretine prevahu, ale brankár Maroš Mikoláš svoj tím podržal. Slováci po góloch Koyša a Lantošiho získali dvojgólový náskok. Školáci z Calgary v úvode druhej tretiny znížili, ale Koyš strelou zápästím vrátil Slovákom dvojgólový náskok. V záverečnej časti hry sa presadili Paulovič a Horvát a domáci výsledok len korigovali na konečných 5:2.

Výsledky - World Sport School Challenge v Calgary:
Finále:
Fínsko "17" - Shattuck-St. Mary´s 3:5 (1:1, 1:3, 1:1)

O 3. miesto:
Slovensko "17" - Edge School for Athletes 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)
Góly SR: 12. Koyš (Paulovič), 16. Lantoši (Horvát), 18. Koyš (Solár, Šiška), 43. Paulovič (Koyš, Kasanický), 48. Horvát (Lantoši)
.
Fíni si hladko poradili s Českom

Hokejisti Fínska zvíťazili v sobotňajšom stretnutí B-skupiny na svetovom šampionáte hráčov do 20 rokov v Edmontone nad Českom 4:0 a postúpili do štvrťfinále z 2. miesta.

Česi nenadviazali na výkon z piatkového stretnutia s USA a medzi najlepších šesť tímov šampionátu vstúpia z 3. priečky B-skupiny.

Fíni narazia v pondelok vo štvrťfinále na Slovákov, Česi na zdolaného z duelu Rusko - Švédsko. Fíni po úvodnej prehre s Kanadou ďalšie tri súboje vyhrali.

"Náš prvý duel s Kanadou bol zlý, ale keď sa skončil, rozhodli sme sa, že sa chceme posunúť inam. Ďalšie tri duely sme odohrali veľmi dobre a tešíme sa, že sme sa dostali tam, kde sme. Od zápasu k zápasu sa zlepšujeme. Výsledok 4:0 je pre nás dobrý," povedal pre iihf.com fínsky útočník Teemu Pulkkinen.

Výsledok - MS v hokeji hráčov do 20 rokov:
B-skupina (Edmonton):
Česko - Fínsko 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Góly: 12. Ruuttu, 17. Aaltonen, 35. Donskoi, 44. Pulkkinen
 

Vyberte región